Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Szardínia

Szardínia történet

Szardínia, Olaszország, Történet

Szardínia története

Szardínia, Olaszország, Történet

24 089 km2 területével Szardínia a Földközi-tenger nyugati medencéjének második legnagyobb szigete. Az olasz szigetektől 180 km-ra, Korzikától 11 km-re, Afrikától pedgi 190 km-re fekszik. Területe a turisták számára is érdekes, kis szigeteket is magába foglalja, a legérdekesebbek: Sant'Antioco, San Pietro, l'Asinara, la Maddalena és Caprera.

Szardínia 1850 km hosszú tengerpartja a meredek gránit vagy trachit sziklafokok és homokos tengerpartok váltakozó sora. A hol zöld, hol indigókék tenger nagyon gazdag halakban és remek lehetőségek kínál a könnyűbúvárok számára.

A sziget első lakói barlanglakók voltak az i.e. VII. században, erre utalnak az Iglesias és Sulcis környékén talált nyomok. A kora kőkorszak és a bronzkorszak földközi-tengeri megalitkultúrájának legjelentősebb bizonyítékai azonban a nurágék, a nyers terméskövekből épült lakó- és őrtornyok, amelyekkel szerte a szigeten találkozhatunk.

A sziget neve az i.e. XII. században ide érkező görög telepesktől származik. "Shardana"-ról az egyiptomi papiruszok is megemlékeznek. Később főniciaiak, majd harcos karthagóiak érkeztek a szigetre. Őket i.e. 238-ban a rómaiak űzték el a mai Szardíniáról.

A Római birodalom bukása után a szigetlakó szárdok további 300 éven át vívtak elkeseredett harcot a tengeri és szárazföldi betolakodókkal. Ekkor alakult ki a nagy szárd védelmi közösség, Calaris, Arborea, Turris és Civita. Napjainkban is e négy kis városállamhoz igazodik a sziget közigazgatása.
Az ezredfordulót követően a sziget története egyre viszontagságosabb lett. 1164-ben Barbadossa Frigyes alapított királyságot, de a harcok tovább folytatódtak.

1395-ben Eleonora Arborea kiadja a Carta de Logu közokiratot, amely kinyilvánítja Szardínia önállóságát és függetlenségét. 1404-es halála után azonban füstbe mennek a függetlenségi tervek, és a következő 300 évben katalán, aragon, Bourbon és Habsburg uralkodók váltják egymást.

Az ipari forradalom ellenére a sziget legfőbb megélhetési forrása még a 19. század elején is a pásztorkodás volt. 1946. június 18-án kikiáltották az Olasz Köztársaságot, 1947. december 22-én életbe lépett új alkotmány alapján Szardínia önálló tartomány lett.

Az 1960-as évek végén megkezdődött a szállodák, kempingek és üdülőfaluk építése. Az 1980-as évek végére a sziget belsejét is elérte sajátságos "civilizáció", amely a régi életforma, szokások és öltözködési mód elhalásához vezet. Ez továbbra is táplálja az önállóságért küzdő mozgalmakat.

Forrás: Bereznay István: Korzika, Szardínia

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!