Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Alghero

Alghero

Olaszország, Szardínia

Szardínia leglátogatottabb és legkedveltebb üdülőhelye az olajültetvényekkel és píneaerdőkkel övezett város, Alghero.

Tovább olvasom

Punta Falcone

Punta Falcone

Olaszország, Szardínia

Szardínia legészakibb pontja Punta Falcone. Csodás természeti képződményekben és kilátásban gyönyörködhetünk.

Tovább olvasom

Castelsardo

Castelsardo

Olaszország, Szardínia

Castelsardo az egész sziget egyik legszebb, legjellegzetesebb látnivalója. Tömény Szardínia.

Tovább olvasom

Olbia

Olbia

Olaszország, Szardínia

A gránitsziklákkal szegélyezett öböl mélyén fekvű, kitűnő klímájú város Szardínia legnagyobb forgalmú személykikötője.

Tovább olvasom

Sardinia cup

Sardinia cup

Olaszország, Szardínia

Szardínia nagy vitorlásversenyét, a Sardinia cup-ot minden év júniusában rendezik a Smaragd-parton.

Tovább olvasom

Milyen város Szardínia?

24 089 km2 területével Szardínia a Földközi-tenger nyugati medencéjének második legnagyobb szigete. Az olasz szigetektől 180 km-ra, Korzikától 11 km-re, Afrikától pedgi 190 km-re fekszik. Területe a turisták számára is érdekes, kis szigeteket is magába foglalja, a legérdekesebbek: Sant'Antioco, San Pietro, l'Asinara, la Maddalena és Caprera.

Szardínia 1850 km hosszú tengerpartja a meredek gránit vagy trachit sziklafokok és homokos tengerpartok váltakozó sora. A hol zöld, hol indigókék tenger nagyon gazdag halakban és remek lehetőségek kínál a könnyűbúvárok számára.

A sziget első lakói barlanglakók voltak az i.e. VII. században, erre utalnak az Iglesias és Sulcis környékén talált nyomok. A kora kőkorszak és a bronzkorszak földközi-tengeri megalitkultúrájának legjelentősebb bizonyítékai azonban a nurágék, a nyers terméskövekből épült lakó- és őrtornyok, amelyekkel szerte a szigeten találkozhatunk.

A sziget neve az i.e. XII. században ide érkező görög telepesktől származik. "Shardana"-ról az egyiptomi papiruszok is megemlékeznek. Később főniciaiak, majd harcos karthagóiak érkeztek a szigetre. Őket i.e. 238-ban a rómaiak űzték el a mai Szardíniáról.

A Római birodalom bukása után a szigetlakó szárdok további 300 éven át vívtak elkeseredett harcot a tengeri és szárazföldi betolakodókkal. Ekkor alakult ki a nagy szárd védelmi közösség, Calaris, Arborea, Turris és Civita. Napjainkban is e négy kis városállamhoz igazodik a sziget közigazgatása.
Az ezredfordulót követően a sziget története egyre viszontagságosabb lett. 1164-ben Barbadossa Frigyes alapított királyságot, de a harcok tovább folytatódtak.

1395-ben Eleonora Arborea kiadja a Carta de Logu közokiratot, amely kinyilvánítja Szardínia önállóságát és függetlenségét. 1404-es halála után azonban füstbe mennek a függetlenségi tervek, és a következő 300 évben katalán, aragon, Bourbon és Habsburg uralkodók váltják egymást.

Az ipari forradalom ellenére a sziget legfőbb megélhetési forrása még a 19. század elején is a pásztorkodás volt. 1946. június 18-án kikiáltották az Olasz Köztársaságot, 1947. december 22-én életbe lépett új alkotmány alapján Szardínia önálló tartomány lett.

Az 1960-as évek végén megkezdődött a szállodák, kempingek és üdülőfaluk építése. Az 1980-as évek végére a sziget belsejét is elérte sajátságos "civilizáció", amely a régi életforma, szokások és öltözködési mód elhalásához vezet. Ez továbbra is táplálja az önállóságért küzdő mozgalmakat.

Szardínia Galériák

Alghero
Szardínia, Olaszország Látnivalók
Golf Hotel Is Arenas*****
Szardínia, Olaszország Szállás
Merca
Szardínia, Olaszország Vendéglátás
Kirakodóvásár
Szardínia, Olaszország Vásárlás
Neptun-barlang
Szardínia, Olaszország Szabadidő
Mare Nostrum Aquarium
Szardínia, Olaszország Szórakozás

Bangkok

Bangkok

Moszkva

Moszkva